Svenskamerikansk press

Hej!
Digidaily är inte det enda digitaliseringsprojekt som Tidningsenheten på KB arbetar med.
Nedan kan du läsa mer om Svenskamerikans press.
Trevlig midsommar!
//Heidi

 

Internationellt samarbetsprojekt

Kungliga biblioteket (KB) driver tillsammans med Minnesota Historical Society (MHS) i S:t Paul, Swenson Immigrant Research Center (SSIRC) i Rock Island och American Swedish Institute (ASI) i Minneapolis ett projekt där ett urval viktiga historiska svenskamerikanska tidningar ska digitaliseras och tillgängliggöras fritt på webben.

Själva digitaliseringen har gjorts av Riksarkivets Mediakonverteringscentrum i Fränsta (MKC) och är just avslutad. Cirka 300 000 sidor representerande 25 titlar har digitaliserats. Detta arbete har möjliggjorts med hjälp av finansiering från Riksbankens jubileumsfond.

Nästa steg i projektet är skapandet av ett tvåspråkigt visningsgränssnitt och för detta har projektet just beviljats ett anslag på fem miljoner kronor av Wallenbergstiftelserna. Gränssnittet kommer att byggas av MHS och den nya projekttiden är på två år.

Detta är givetvis mycket goda nyheter och vi på KB ser mycket fram emot det kommande visningsgränssnittet och det fortsatta samarbetet med våra amerikanska och svenska samarbetspartners.

Jonas Ahlberg
Enheten för dagstidningar

hemlandet

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.