Digidaily – i världsklass

Tiden går fort när man har roligt och den sista mars är projekt Digidaily slut.

Den 6-7 februari hade projekt Didgidaily sitt slutseminarium på MKC i Fränsta. Bland de inbjudna gästerna fanns två internationella digitaliseringsexperter, Simon Tanner (Director of Digital Consultancy, Dept of Digital Humanities at King´s Collage London, England)  och Edwin Klijn (The NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies och fd projektledare på Koninklijke Bibliotheek, Holland) samt kollegor från de norska och finska tidningsdigitaliseringsprojekten. Även riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg, riksarkivarie Björn Jordell, medlemmar ur Digisam och Isobel Hadley-Kamptz från Digitaliseringskommissionen närvarade.
Det var två späckade och intressanta dagar där projektet presenterades, diskuterades, nöttes och blöttes. Dag två summerade Simon Tanner och Edwin Klijn sina tankar om Digidaily och vi blev helt överväldigande; Digidaily är i världsklass med sina fantastiska resultat, det var helt enkel det bästa de hade sett!

Digidaily slutseminarium- Edwin Kleijn

Edwin Klijn summerar sina tankar om Digidaily

Projektets förmåga att samarbeta och tillsammans arbeta för kvalitetsförbättringar, utvecklandet av produktionsstödet, den höga kvalitén på det digitaliserade materialet, metadatan, ”tänket” bakom lagringsplattformen på KB samt sist men inte minst det låga priset per digitaliserad sida var några av de faktorer som ligger grund till världens bästa tidningsdigitaliseringsprojekt!

Men vi fick även råd om hur vi kan fortsätta att förbättra processerna, t.ex. segmenteringen, för att slutanvändaren ska kunna använda materialet på ett maximalt sätt. Vi diskuterade även användargränssnitt och fick smakprov på hur The National Library of Wales nya söksida för tidningar kommer att se ut (kommer att lanseras i mitten på mars 2013, http://www.llgc.org.uk). Vi på KB fick många konkreta idéer att arbeta vidare med gällande slutanvändaren och visningsgränssnitt och så fick vi inspiration, massor med  inspiration!

Digidaily slutseminarium-Simon Tanner

Simon Tanner delar med sig av sina kunskaper

Så tack alla inblandade i projektet och tack alla som visar intresse och läser/kommenterar Digidailybloggen! Det känns fantastisk att vara världsbäst 🙂

Följ oss också gärna på Twitter
#digidaily

Mer information om dagsläget och framtiden kommer inom kort.
Vi hörs!
//Heidi

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Digidaily – i världsklass

 1. Kalevi Lehtonen skriver:

  Ingen annan än en pensionerad KB-anställd, som själv har deltagit i ett tidigare misslyckat tidningsdigitaliseringsprojekt, kan vara gladare över att Sveriges nationalbibliotek verkar ha uppnått stor framgång vid genomförandet av Digidaily. Att detta sker utanför Europeanas motsvarande projekt där 14 bibliotek från olika länder deltar, minskar inte glansen. Ändå är det nödvändigt att lägga fram några frågor och preciseringar som är ofrånkomliga då man gör jämförelser mellan olika tidningsdigitaliseringsprojekt och deras förverkligandesätt.

  Av projektledarens inledning kan man få den uppfattningen att det i Fränsta närvarade bara två digitaliseringsexperter, Simon Tanner och Edwin Klijn. Var de övriga närvarande, norska och finska deltagarna, som inte namnges, dilettanter? Ett annat iögonenfallande ärende är användandet av ordet ”väldsbäst” i samband med detta projekt. Detta får läsaren utan tvekan att tänka på en internationell tävling där de tävlande projektena bedöms och sätts i ordning.

  Projektena i en sådan presumtiv tävling borde bedömas efter vissa principer, där tävlande skall indelas i olika klasser. En preliminär och grov indelning är att bedöma projekten efter det, vilken typ av förlaga ligger till grund för digitalisering, – original tidning eller mikrofilm?

  En annan grund är att indela de tävlande projektmaterialen enligt typsnitt. En tredje indelningsgrund kunde vara kvaliteten av OCR (OCR-accuracy), uttryckt i procent. Och till sist skall man bedöma projekten enligt en ännu grövre princip, huruvida de har en gränssnitt eller ej. Bland dessa projekten skulle Digidaily placera sig i den ovanliga (om inte unika) klassen som inte har en gränssnitt.

  Enligt ovannämnda principerna är Digidaily alltså ett projekt som har tidningsoriginal som grund till digitalisering. Vidare kan man säga att materialet består enbart av tidningar satta med antikva. Från texttydningssynpunkt är antikva inte lika svår och utmanande som fraktur. Att värdesätta projekt efter OCR-kvaliteten är den avgörande principen. Detta förutsätter att det finns en gränssnitt där OCR-kvaliteten kan bl. a. göras synlig för publiken och bedömas. Därför är det en viktig fråga, när blir gränssnitten till?

  Gränssnittsfrågan är extra kritisk därför att utbildningsminister Björklund, som KB är underordnat, har under gångna veckan lyft sitt fokus från skolfrågorna och betygssättningsproblematiken till försvarsfrågor. Björklund tycker att Sveriges militära utrustning är för klen och att den måste förstärkas med bl. a. Patriot-missiler. Då skolminister engagerar sig till stridsrobots- och försvarsfrågor, där budgetanslagens storlek, uttryckt i svenska kronor, är i en helt annan klass än gränssnittens, finns det risk att ministern glömmer bort eller underskattar KB:s behov och för gränssnitten finns ingen anslag nu heller.

  En annan intressant aspekt, som har dykt upp under veckan, är att Utbildningsdepartementet tycker inte om att tidningsdigitalisering skall ske med stöd från staten, men att förvärv av Patriot-missiler skall göra det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.