Önskelista på digitaliserade tidningar

Vilka tidningar skulle just du vilja ha digitaliserade?

Vi som arbetar med tidningsdigitalisering här på KB vill gärna ha in förslag och synpunkter på vilka tidningar som våra användare skulle vilja ha digitaliserade.
Då det finns runt 122 miljoner sidor i våra samlingar är det inte realistiskt att alla dessa kommer att kunna digitaliseras, därför behöver vi göra ett urval.
I KB:s urvalskriterier ingår bland annat tidningens skick och volym, om texten är i antikva eller fraktur, om tidningen redan finns mikrofilmad och sist men inte minst efterfrågan bland KB:s användare.

Vi är därför intresserade av vad just du tycker! Skriv ett inlägg med
förslag och motivera gärna dina val. Vi kan inte lova att just ditt önskemål kommer att kunna digitaliseras, men ser vi ett mönster, att en viss tidning efterfrågas ofta, tar vi så klart det i beaktande!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

73 kommentarer till Önskelista på digitaliserade tidningar

 1. torbjörn jerlerup skriver:

  Först GHT och Trots Allt, för att hedra deras betydelse i kampmpen mot nazismen. Dessutom borde upphovsrätten inte längre vara ett problem.

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack för dina förslag!
   Tyvärr är upphovsrätten dock ett problem. Upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannens eller kvinnans död. En artikel om upphovsrätt kommer inom kort på bloggen.

   Hälsar
   Heidi

 2. Lars skriver:

  För det första vill jag att de tidningar som digitaliseras omedelbart ska göras tillgängliga, om så bara i råformat på en FTP-sajt. Att utveckla en pedagogisk webbsajt som presenterar hela materialet kommer att ta tid och innebära många svåra avvägningar. Det arbetet får inte fördröja tillgängliggörandet.

  För det andra vill jag se en lång tidsserie (1900-2000) av den största svenska dagstidningen (Dagens Nyheter), så att man kan följa händelser över tiden. Alla inser vilken utmaning mot upphovsrätten som detta skulle innebära. Men USA satte inte folk på månen för att det var lätt.

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack för dina idéer!
   Att lägga ut tidningarna på en FTP kan vara en variant om gränssnittsfrågan blir svår att lösa. Men då tappar man fördelen med sökbarheten. Jag återkommer med information om visningsgränssnitt senare i höst.
   Hälsar
   Heidi

   • Jonas skriver:

    Nej då, man tappar inte alls sökbarheten – man gör det möjligt att söka själv med egna verktyg. Det finns en stor poäng i det då en del sökmotorer ibland ”viktar” resultaten eller klipper långa listor just när det är en lång lista man vill ha etc etc.
    Just den öppna tillgången är av mycket stor vikt. Inte heller bör det vara ett hinder att hämta stora volymer då det kan möjliggöra sökningar utan att vara beroende av internet.

    Själv har jag digitaliserat stora mängder litteratur och vet hur viktigt det är. (Nej, de är inte tillgängliga på nätet. Det rör sig om 30-40årig svåråtkomlig litteratur som jag scannar, komprimerar, OCRar och använder för eget bruk. Sedan indexerar jag med t ex Evernote/Calypso etc)

 3. annette wiström skriver:

  Cimbrishamnsbladet! En dagstidning från det intressanta Österlen med nyheter från Simrishamn med omnejd, utkom mellan 1857-1944. Tidningarna ramlar snart i bitar, den är visserligen mikrofilmad men att titta rullfilmsapparat är som alla vet inte samma njutning och bekvämlighet som att ha den digitaliserad.
  Jag förstår att denna lokala lilla tidning kanske inte kan tävla med sådana jättar som t ex DN man men kan ju önska vad man vill 🙂

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack för ditt förslag!
   Jag lägger till det på listan. Att den är liten är ingen nackdel. Att hitta en bra mix är det viktigt.

   Hälsar
   Heidi

 4. Staffan skriver:

  Äldre tidningar från 1700 och 1800-talen tycker jag är mest intressanta, men för att nämna ett några tidningar som jag skulle vilja se digitaliserade så kommer jag på rak arm på tidningen ”Budkaflen”, lokaltidningen för Eslöv m. fl. orter ”Eslöfs Tidningar” och ”Eslöfs Tidning”. Lokaltidningarna för Hörby ”Hörby Tidningen” och ”Hörbyposten”.

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack Staffan för dina förslag!
   Inom projektet kommer vi bl.a. även att digitalisera Dagligt Allehanda. Då de äldre tidningarna ofta är tryckta i fraktur (gotisk stil) och OCR-tolken har svårt för denna stil, kommer vi att lägga in moment i projektet som just tittar på detta.
   Hälsar
   Heidi

 5. Johan Axelsson skriver:

  Hej.

  Först vill jag bara säga att jag gillar projektet starkt!

  Enligt mig borde fokus ligga på att försöka få de äldsta tidningarna digitaliserade först; att försöka prioritera 1600- och 1700-talen. Tidingar från äldre tider är ofta en fantastisk källa vid exempelvis personforskning, då många andra originalkällor från dessa århundraden ofta förstörts i bränder och annat. Som exempel kan nämnas att jag i Post- och Inrikes Tidningar hittat dödsannonser och nekrologer för personer som levt i församlingar där dödboken inte finns bevarad för tidpunkten. Detsamma har jag även funnit i Karlskrona Veckoblad.
  Med tanke på den genomslagskraft släktforskning på nätet fått senaste åren med aktörer som Arkiv Digital, Genline och SVAR, borde väl det även ligga i KB:s intresse att hoppa på detta tåg och bidra med att göra äldre, mer svårtillgängligt material lättillgängligt.

  Mvh /Johan

  • Heidi Rosen skriver:

   Hej Johan!
   Tack för förslagen! Person- och släktforskarna är en viktig användargrupp och jag hoppas att ni alla kommer att ha nytta av tidningarna vi nu och i framtiden kommer att digitalisera. Som jag nämnt i tidigare inlägg så kommer vi även försöka hinna digitalisera Stockholms Posten och Dagligt Allehanda. OCR-tolkningen av fraktur har blivit mycket bättre på sista tiden så vi kommer vi att lägga in moment i projektet som just tittar på detta. Och håll utkik på bloggen, exempel på nytolkad fraktur kommer att läggas ut inom kort.
   Hälsar
   Heidi

 6. Kalle skriver:

  Köpingsposten (1887-1963), från starten och så långt framåt som möjligt.

  Ortens övriga tidiga tidningar – Bärgslagsbladet och Köpings tidning – finns redan mikrofilmade och är därför hyfsat lätt åtkomliga.

  En digitalisering av Köpingsposten skulle vara utmärkt och behövlig ur bevarandesynpunkt (pappret i de gamla läggen är skört – jag vet av egen erfarenhet), samt skulle komplettera tillgången till ett lokalt källmaterial med avseende på tidningarnas olika politiska färg.

  Studiet av skeendena kring förra sekelskiftet (industrialismen, den fackliga och politiska utvecklingen etc) skulle underlättas markant för denna trakt, och jag tror att det till viss del kunde ha ett vidare intresse också.

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack Kalle för dina förslag!
   Det är verkligen kul att så många engagerar sig! Och det är så intressant att läsa argumenten och alla kommentarer.
   Hälsar
   Heidi

 7. Henry Segerström skriver:

  Instämmer om behovet av Köpings-Postens digitalisering. Inte nog med att pappret är skört, de olika läggen finns inte ens att tillgå på samma ställe utan är utspridda hos olika förvarare. Som utgivare av Köpingsboken skulle Köpings-Posten digitalt vara en ypperlig alternativ källa för dem som medverkar i boken.

  Instämmer också i behovet av digitalisering av tidiga tidningar- och då inte för personnotiserna utan för övriga nyheter. Håller själv på med en artikel om 1700-talet och saknar digitaliserat material från den tiden.

  Att som urvalsargument använda ”efterfrågan bland KB:s användare” känns litet tunt. Som landsortsbo kan jag inte så ofta ta mig till KB för att forska, och att efterfråga en icke digitaliserad tidning till det lokala biblioteket är omöjligt. Så hur mäter ni behovet?

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack Henry!
   Som svar på din fråga om KB:s användare menar jag främst de som i framtiden kommer att kunna nyttja materialet digitalt. Det är därför vi nu går ut och samlar in förslag.
   Utlåningen av mikrofilm indikerar också vilka tidningar som är efterfrågade.
   Statistik gjord på KB visar att de mest nyttjade tidningarna är de största dagstidningarna – Aftonbladet, DN, Expressen och Svenska Dagbladet. Övriga tidningar som används ofta är Sydsvenska Dagbladet, Arbetarbladet, Uppsala Nya tidning, Nya dagligt allehanda och Idrottsbladet. Vi får också många förfrågningar om tidningar som användarna skulle vilja få tillgång till.

   Hälsningar
   Heidi

 8. Ulf skriver:

  Upsala Nya Tidning vore väl något att digitalisera?

 9. Anki Hagberg skriver:

  Samtliga tidningar utgivna i Örebro:-)

 10. Gustaf skriver:

  Någon som nämnt Posttidningar? En fullständig digitalisering av perioden 1645-1770 vore väldigt bra. I nuläget verkar bara perioden från 1771 finnas tillgängligt.

 11. Heidi Rosen skriver:

  Hej Gustaf!
  Tack för förslaget.
  Hälsar
  Heidi

 12. Joachim skriver:

  Posttidningarna 1645-1770! En digitalisering av dessa skulle stärka intresset och möjligheterna för studenter vid högskolor och universitet att skriva spännande uppsatser med äldrehistorisk inriktning.

 13. Heidi Rosen skriver:

  Tack Joachim!
  Posttidningarna verkar vara populära!
  Hälsar
  Heidi

 14. Eva Önnemar skriver:

  Mitt förslag, Gefleposten 1800-1900 talet, Vestmanlands läns tidning 1800 – 1900 talet.

 15. Helena skriver:

  HEj!

  Mitt förslag är Västernorrlands Allehanda, den tidningen har varit med länge och det skulle ge så mycket information till min och andras släktforskning.

  mvh

  Helena

 16. Sven-Ove Westberg skriver:

  Jag skulle vilja se ett urval av tidningar spridda över landet. Tex i Norrbotten som är ca 1/5 av landet antingen Norrbottens Kuriren eller Norrländska Socialdemokraten. Sen tar man någon betydande lokal tidning med ca 300-400 km mellan utgivnings orten. På så sätt skulle man få en bra bild av vad som var viktigt i de olika delarna innan radio och TV.

  Sven-Ove

 17. Gunnar Jonsson skriver:

  (Nya) Wermlands-Tidningen vore ju jättebra om den kunde digitaliseras.

 18. Annika Gylling skriver:

  Hej!
  Naturligtvis vill jag gärna att de blekingska tidningarna ska digitaliseras. Många gånger kommer Blekinge sist i sådana här sammanhang, så om vi någon gång fick vara först vore fantastiskt 😉
  Våra tidningar, som jag känner till, heter/hette Blekinge läns Tidning, Sydöstra Sveriges Dagblad, heter idag Sydöstran, Blekingeposten, Ronnebyposten.
  Med vänlig hälsning
  Annika

 19. Jouni Tervalampi skriver:

  Jag som letar fakta om historia från Västmanland vill gärna att Ni skannar in dessa tidningar.

  Västeråsposten utgiven 1795
  Västerås Tidning utgiven 1813
  Västmanlands annonsblad
  Westmanlands Allehanda
  Fagersta Posten
  Köpings Posten

 20. Per Brage skriver:

  Kristianstadbladet och Dalslänningen vore intressanta att kunna läsa.

 21. Stefan Nyström skriver:

  Eskilstunakuriren med Strängnäs tidning vore en guldgruva att ha digitaliserad. Den har funnits länge.

 22. Eva Persson skriver:

  Min önskelista upptar tidningar från Göteborg och Bohuslän, t ex Bohuslänningen och Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

 23. Birgitta skriver:

  Hej!
  Jag önskar att Blekinge Läns Tidning kommer med. Tidningen grundades 1869. Residensstaden Karlskrona har varit en stor militärstad och jag tror att en digitalisering intresserar även dem som bor på andra orter.

 24. Anton Rosendahl skriver:

  Jag skulle gärna se att ni digitaliserar tidningen Norran, tidigare Norra Västerbotten och Nordsvenska dagbladet. Det skulle jag och många med mig uppskatta, är jag övertygad om. Särskilt de som släkt- och personforskar, vilket är en ganska stor grupp människor idag.

 25. Tilda skriver:

  Hej!
  Jag skulle gärna se Smålänningen samt Smålandsposten digitaliserad.
  De finns på mikrofilm, men jag tycker det är jobbigt att läsa dem på detta sätt då jag blir yr och illamående när man börjar snurra dem. Så det skulle vara mycket trevligare att kunna läsa dem i digitaliserad form. Vill kunna använda mig av de här tidningarna i hembygds- och släktforskningssyfte.
  Tack på förhand!
  MVH
  Tilda

 26. Kjell Zetterberg skriver:

  Digitalisera gärna Sala Posten och Sala Allehanda för lokal historia i Sala och Heby kommuner.

 27. C. Arbman skriver:

  Stockholmstidningen (Stocken) fanns mellan 1889-1966, och nådde redan i slutet av 1890-talet en upplaga av över 100.000 exemplar och då var, enligt Wikipedia, Nordens största tidning. Under sin storhetstid var tidningen Sveriges ledande morgontidning och drev en liberal, socialreformistisk och försvarsvänlig linje. Tidningen var starkt engagerad i rösträttsrörelsen och man hade även en omfattande kulturell bevakning. Jag tycker att det vore intressant eftersom den täcker en så viktig period i Sveriges – och Stockholms – historia.

  • Heidi Rosen skriver:

   Hej!
   Tack för ditt förslag och för en bra motivering. Det är alltid intressant att höra varför en tidning är speciellt önskvärd.
   Hälsar
   Heidi

 28. Elisabeth Johansson skriver:

  Tidningen Barometern som grundades 1841 i Kalmar, det är en stor Småländsk lokaltidning med spridning även till Öland.

 29. Sven Olby skriver:

  Vestmanlands Läns Tidning eftersom den är en av de äldsta ännu existerande dagstidningarna. Började ges ut 1831.

 30. Margareta Löfholm skriver:

  Min önskelista:
  Norrköpings Tidningar (startade 1758, bara ”Postgumman” är äldre)
  Östergötlands Folkblad (numera Folkbladet)
  Västervikstidningen

 31. Eva skriver:

  Hej,
  jag efterlyser Södra Dalarnes Tidning som uppenbarligen inte ens finns på mikrofilm vilket gör det svårt att komma åt äldre nummer!
  Den och dess föregångare från 1864 Hedemora Tidning ger en bra bild av en liten del av Sverige som ligger mitt hjärta nära!

 32. Nils E skriver:

  Hej,
  Som historiker inriktad på 1800- och 1900-talens historia önskar jag förstås att så mycket som möjligt görs tillgängligt digitalt och de stora drakarna — de som omnämns i Heidis svar den 4 september — bör prioriteras i det arbetet. Det synes vara en vettig prioritering. Men jag skulle gärna se att både den välkända Social-Demokraten 1885-1942 med efterföljaren Morgontidningen 1942-1958 och den mindre bekanta Folkbladet 1930-1935 fördes upp på listan. Högt upp. Folkbladet: Tidning för Sverges arbetande folk hade P A Hansson som redaktör de första åren och var ett försök att skapa ett gemensamt organ för alla organiserade socialdemokrater. Det gör den okända tidningen intressant, menar jag. Social-Demokraten var det ledande pressorganet för det största politiska partiet. Det gör den tyngd, och jag tycker att det är lämpligt med en digitaliserad socialdemokratisk pressröst som komplement till DN, SvD, AB och NDA m fl.

 33. Heidi Rosen skriver:

  Hej Nils!
  Och tack för ett intressant inlägg! Jag noterar!

  Hälsar
  Heidi

 34. Ann Rasmusson skriver:

  Hej!
  Jag vill slå ett slag för sydligaste Sverige, alltså södra och sydöstra Skåne.
  I Malmö t ex fanns ju Sveriges på sin tid största socialdemokratiska dagstidning,
  tidningen Arbetet, numera saligen insomnad och saknad av många, många.
  I Ystad, som är min nuvarande bostadsort, fanns, också saligen avsomnad, tidningen
  Aurora.

 35. Vilket underbart projekt! I magasin.kb.se finns ju tyvärr inte en enda Stockholmstidning under perioden 1850-1920. Jag hoppas ni får med minst två sådana – gärna ngn som flitigt refererar rikdags- och stadsfullmäktigedebatter. Sedan tycker jag, som ngn här ovan att det vore bra om ni la krut på att få upp en första version av webbplattformen så att ni kan tillgängliggöra tidningar allt eftersom materialet digitaliseras. Keep it simple – medan ni filar på er egen sökfunktionalitet, och fräcka sätt att presentera materialet, kan vi använda google för att komma åt de små infobitar vi trängtar efter.

  • Heidi Rosen skriver:

   Hej Kettil!
   Tack för ett intressant inlägg!
   Glädjande nog kan jag berätta att vi är på gång att digitalisera Stockholmsposten och Dagligt Allehanda i projekt Digidaily då vi har en kapacitet på runt 300000 kvar när AB och SvD är digitaliserade.
   Gällande gränssnitt är läget inte lika glädjande förutom att vi tittar på olika gränssnitt och hoppas kunna börja visa materialet under våren. Vi har lagt planerna på ett ”flashigt” gränssnitt åt sidan, men tyvärr behövs månader av utvecklingsarbete även för ett enklare gränssnitt. Och magasin.kb kan inte användas för våra nya digitala filer. Metadata, filformat mm är inte kompatibelt. Tyvärr.

   Hälsar
   Heidi

 36. Britt-Marie Bäckman skriver:

  Åh så bra om detta kan förverkligas! Jag skulle gärna vilja leta i tidningen Halland, Hallands Nyheter och Hallandsposten och Ny Tid som utgavs i Göteborg, från 1850 och framåt. Säkert känner ni till att Hallandsposten håller på att digitalisera äldre tidningar, dock inte alla. Prenumeranter kan söka fritt i dem. Stadsbiblioteket i Halmstad har en hel del av detta på microfiche, men det är faktiskt krångligt med den och man är rädd att ha sönder både rulle och apparat, och man kan bara ta papperskopior. Det vore fint om man kunde söka i era digitaliserade tidningar hemma vid datorn och ta en skärmbild av det man är intresserad av.

  • Heidi Rosen skriver:

   Hej Britt-Marie!
   Tack för dina förslag.
   Ja, microfilm och microfiche är inte alltid så praktiskt.

   Hälsar
   Heidi

 37. Thomas Strindberg skriver:

  Jag skulle vilja rösta för någon av alla de tidningar som givits ut i Roslagen. Dels för att det är ett område som alltid hamnat i radioskugga från Uppsala och Stockholm, dels för att det, på grund av sin avkrok och avsaknad av större vägar och järnvägar, alltid varit opåverkat från landets övriga händelser och nyhetsflöden.
  Förslag; Roslagsbladet, Östhammars Tidning och Norrtelje-Bladet.

 38. Heidi Rosen skriver:

  Tack Thomas!
  Intressant inlägg. Jag noterar dina förslag!

  Hälsar
  Heidi

 39. gunnar carlestam skriver:

  Hej,

  Eftersom jag sysslar med släktforskning runt personer i sundsvallstrakten vore en digitalisering av Sundsvalls Tidning en enorm hjälp.

  Hoppas på en plats på listan för den tidningen.

 40. Kjell skriver:

  Jag skulle vilja se tidningarna Gefle Posten, Norrlands-Posten, Arbetarbladet och Gefle Dagblad digitaliserade.

 41. Johannes skriver:

  Svenska Morgonbladet vore skoj att se digitaliserad. Även andra ”tystade röster” – tidningar som sedan länge är borta. Många tidningar försvann åren runt andra världskriget och i flera fall saknas mikrofilmning.

  Dessutom kunde en del viktiga veckotidningar digitaliseras.
  Pietisten från 1840 och framåt – länge Sveriges största tidning
  Ny militär tidskrift
  Svenska utgåvan av (den tyska krigsmaktens propagandatidning för länder utanför Tyskland) Signal – vore en välgärning – sista numret av Signal (6/-45) finns enbart känt i ett exemplar på svenska.
  Det Nya Sverige – konservativ tidskrift från början av 1900-talet

  • Heidi Rosen skriver:

   Tack för alla dina förslag!
   Personligen tycker jag att dagstidningar som inte redan är mikrofilmade är viktiga att hinna föreviga innan de helt faller i biter.

   Vad gäller tidskrifter finns det ett enormt sug efter att även de ska digitaliseras. Men som allt annat är det en resursfråga. Men helt klart är att ett projekt som Digidaily, där vi tar fram kostnadseffektiva processer också gynnar framtida digitalisering av tidskrifter.
   Hälsar
   Heidi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.