Miljongränsen sprängd!

Nu har projekt Digidaily digitaliserat 1 miljon tidningssidor!

Nu har vi passerat en vårt första delmål, en miljon tidningssidor. Nu tar vi sikte på resten. Totalt blir det runt 2,8 miljoner tidningssidor av Aftonbladet och SvD som ska digitaliseras innan projektet avslutas i mars 2013. Under hösten planerar MKC stora insatser på segmenteringsområdet och OCR-tolkning av materialet. KB kommer efter semestrarna fortsätta arbetet med ett visningsgränssnitt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Miljongränsen sprängd!

 1. Peter Wallentin skriver:

  Bara att gratulera till ert delmål! Får verkligen hoppas på att ni tillsammans arbetar med en fortsättning om än inte i denna projektform efter 2013. Borde ligga helt i linje med de intentioner om digitalisering som det ofta pratas om.
  Riktigt roligt att det verkar blir så bra och i en klass att aldrig behöva skannas om igen. Era siffror på inskannade sidor gör att man baxar… när man skannar lite själv.
  Mvh
  Peter Wallentin

  • Heidi Rosen skriver:

   TACK!
   Ja det känns så bra att vi nått miljongränsen!
   Vi arbetar hårt med att hitta fortsatt finansiering till tidningsdigitaliseringen men ska det bli en storskalig produktion krävs det dock höjda anslag och det har vi ännu inte fått. Eftersom vi jobbar på att hitta rationella och automatiserade processer kan vi pressa kostnaderna per digitaliserad sida, men eftersom det rör sig om så stora volymer, miljontals sidor, blir prislappen hög i alla fall. Men vi är optimistiska, någon sorts fortsättning måste det bli!

   Hälsar
   Heidi Rosen
   Projektledare Digidaily-KB

 2. Kjell Nilsson skriver:

  Är det inte naturligt att tidningsägarna åtminstone bidrar till digitaliseringen av deras egna tidningar?

  • Heidi Rosen skriver:

   Jo, det är en förhoppning vi fortfarande har.
   //Heidi

  • Pär Nilsson skriver:

   @Kjell: Man kan tycka att det är naturligt, men dagstidningarna får alltför långsam return on investment på stöd till digitalisering och deras bidrag blir sannolikt symboliska, om än politiskt viktiga.

  • Lars Aronsson skriver:

   Jag tror man ska vända på frågan: Webben har inneburit att dagstidningarna själva kan erbjuda arkiv av sina publikationer. Det går att googla fram Aftonbladet från 1990-talet. Detta är en roll som tidigare har skötts enbart av biblioteken och bekostats med skattemedel. Kanske borde presstödet omformas till ett arkivstöd, så att bibliotekspengar går till de tidningar som verkligen lyckas sköta arkivfunktionen. Det skulle bli mer lönsamt för de mer långlivade tidningarna, och straffa dem som missköter sina digitala arkiv.

 3. Hej,

  Vad händer sedan? Ett antal av dagstidningar runt om i landet är redan digitaliserade, men vad är planerna för övriga beståndet? Jag tänker närmast på Bergslagsposten.

  Mvh
  Leif G:son Nygård

  • Heidi Rosen skriver:

   Hej!
   Vi söker fortfarande finansiering för att kunna fortsätta med tidningsdigitaliseringen. I KB:s samling finns runt 122 miljoner tidningssidor så någon sorts urvalsmetod behövs. I KB:s urvalskriterier ingår bland annat tidningens skick och volym, om tidningen redan finns mikrofilmad mm och sist men inte minst efterfrågan bland KB:s användare. Så jag noterar att Bergslagsposten finns med på önskelistan!
   Hälsar
   Heidi

 4. Finns Skaraborgs läns tidning (Skara) under perioden 1900-1910 att läsa digitalt ? skriver:

  Verkligen trevligt detta med dagstidningarnas digitalisering.

 5. Finns Skaraborgs läns tidning (Skara) under perioden 1900-1910 att läsa digitalt ? skriver:

  Berömligt arbete.

 6. Alexander Ekelund skriver:

  Vilka årgångar av de nämnda tidskrifterna har ni digitaliserat (hur många miljoner sidor känns mindre intressant) och när kommer de bli tillgängliga?

  vänliga hälsningar,
  Alexander

  • Heidi Rosen skriver:

   Hej Alexander!
   Aftonbladet från 1830 fram till 2010 är nästan klart. SvD (1884-2010) är under produktion. Vi håller just nu på att titta på ett visningsgränssnitt så vi hoppas att börja kunna visa materialet inom en snar framtid. Vågor dock inte lova hur snabbt vi är i gång.

   Hälsar
   Heidi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.