Digidaily flyttar in i klassrummet

Digitaliserade dagstidningar skulle kunna användas till att underlätta skolarbeten. I skolan jobbar vi mycket med att hitta information som vi använder som grundfakta till olika arbeten, man vill ha snabb och korrekt information och då är KB:s tidningsarkiv perfekta att gräva i! Det vore dock smidigare för bland annat skolklasser om man kan leta i dessa arkiv på internet i de digitaliserade tidningarna på skolan istället för att boka mikrofilmsläsesalen!
Det känns inte optimalt att sitta framför en mikrofilmsläsare då tekniken för förbättring finns inom räckhåll! Det vore istället mycket optimalare med datafiler som man tillexempel kan OCR läsa och specificera sin sökning och få upp resultaten på en gång vilket bidrar till en mycket god sökbarhet. Detta underlättar för stressade studenter som jobbar under tidspress. Med en PDF har man allt i ett, bild och även text för att förenkla arbetet!
Budgeten är tajt och pengarna räcker inte till för att kunna genomgå detta treåriga projekt än, men förhoppningarna är stora och viljan ännu större! Det är inte bara KB:s anställda och alla de företag som investerat i detta projekt som är förväntansfulla. Jag har pratat med flera gymnasieelever om Digidaily och responsen har varit positiv! Många tror på detta som ett utmärkt studiemedel och väldigt många gymnasieskolor använder sig av datorer hellre än skolböcker, något som gör materialet ännu mer tillgängligt för oss som studerar.  Många ser fram emot att få utnyttja digidailys alla förutsättningar.
Personligen tycker jag att projektet låter toppen då vi tillexempel kan får en skoluppgift att skriva om ett ämne som det kan ha skrivits om i media. Då kan man enkelt kolla i dagstidningarna och den direkta källan istället för hemsidor på nätet som förmodligen inte är lika trovärdiga. Av egen erfarenhet är detta en ganska vanlig problematik i skolan, det är lätt hänt att ty sig till fel källor och grunda en uppsats på felaktig information. Alltså, det är väldigt viktigt för oss att snabbt och enkelt få fram så bra och lättläst information som möjligt för att underlätta vårt arbete.

Foto: Emma Sundberg

Emma Sundberg går på Thoren Business School i Stockholm och praktiserade två veckor hos oss på KB. Tack Emma för all hjälp!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.