Dagens nyheters tidningsmuseum

Dagens nyheter 90 år - jubileumsaffischI ett projekt som Digidaily finns det all anledning att ibland höja blicken över det viktiga arbetet med enskilda tidningslägg, metadata och bildkvalitet och få kunskaper om dagstidningarnas historia och betydelse i samhället. Projektgruppen på KB besökte därför 8 december tillsammans med resten av Kungliga bibliotekets enhet för dagstidningar Dagens nyheters tidningsmuseum. Museet ligger i källaren under DN:s hus på Gjörwellsgatan i Stockholm och ger en bra överblick över tidningens öden sedan 1864.

Vår guide var Bengt Falkkloo som efter 38 år på tidningen kunde ge oss inblickar i både tekniska och redaktionella förändringar. Han inledde med ett föredrag om tidningens historia i Klara och på Kungsholmen.

Rubriktypsnitt i trä från Dagens nyheterDärefter gjorde vi en rundtur i museet och kunde orientera oss i förändingarna i produktionen från gamla tiders blysättning med lösa typer och senare sättmaskiner, över fotosättningen där vissa moment datoriserades och vissa fortsatt var mer manuella och analoga, och till slut in i den tid där tidningen helt produceras i datormiljö ända fram till utskriften på tryckplåtar.

Provisoriskt mörkrum på hotellets badrumEn särskild avdelning i museet ägnas åt tidningens viktiga bildhistoria med ett väldigt konkret exempel (i uppbyggd hotellrumsmiljö) på hur mycket arbete det låg bakom en enda bild från en allsvensk fotbollsmatch. Fotografen var tvungen att bygga om badrummet på hotellet till ett provisoriskt mörkrum och när bilden väl var klar behövde han tjuvkoppla telefonen mot den tunga bildsändaren han hade med sig. Efter tjugo minuters sändning kunde tidningen så ta emot en bild för publicering tillsammans med matchreferatet.

Barnvagn för tidningsutdelningVi gick så vidare till de redaktionella delarna av museet och fick en del fina historier om journalister som Barbro (Bang) Alving, Rudolf (R:et) Eklöw och Jan Olof (Jolo) Olsson. Sedan fick vi se det ganska stora biblioteket i museet där alla böcker är skrivna av medarbetare på tidningen och fick ytterligare tidningshistoria om Herbert Tingsten med flera. Vi avslutade med att ta hissen upp från museet till ett kort besök uppe på DN:s redaktion och kände oss efter detta lite mer insatta i det material som projektets fortsättning förhoppningsvis kan ta sig an.

Tidningsmuseet är väl värt ett besök och borde vara mer känt än det är. Den som har lust att boka ett besök för en grupp kan kontakta Dagens nyheters och Expressens mediecenter, där man också kan få en inblick i hur dagens tidning produceras.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.