En fredag i Mullsjö

Kungliga bibliotekets (KB) största samling till volymen är helt säkert samlingen av dagstidningar. Ett försök till uppskattning av dess storlek pekar på att den omfattar drygt 120 miljoner sidor till dags dato. Som av allt annat svenskt tryck finns det en motsvarighet i det reservexemplar som finns på Lunds universitetsbibliotek.

Dessa två samlingar är avsedda att bevaras som original för evigt eller åtminstone så länge som pappersfibrerna behagar hålla ihop. För digitaliseringen vill man inte förstöra de rena arkivexemplaren. Därför har KB sedan länge haft möjlighet att använda en annan stor samling av dagstidningar som inte har samma krav på bevarande, nämligen Uppsala universitetsbiblioteks samling 1851–1978. Delar av samlingen användes 1983–2007 till retrospektiv mikrofilmning, varefter de filmade exemplaren kastades. Nu används i många fall just detta exemplar för skanningen i Digidaily.

Fram till och med 1978 finns det alltså ett extra exemplar utöver de två arkivexemplaren. Eftersom Uppsala universitetsbibliotek inte fick några så kallade pliktexemplar efter 1978 så är situationen 1979 och framåt besvärligare. Länge såg det ut som om KB skulle behöva använda sitt eget arkivexemplar för denna period.

Sommaren 2011 fick dock KB en unik chans att förvärva ett extra exemplar av ett 30-tal dagstidningar från sent 1980-tal fram till ungefär 2010. Erbjudandet kom från Andreas Lyxell och hans syster. Deras far Sune Lyxell samlade under många år dagstidningar för den journalistutbildning han grundade och drev vid Nordiska Journalisthögskolan i Mullsjö. Eftersom utbildningen var nerlagd och fastigheten där samlingen förvarades dessutom var såld så var det i början av juni ganska bråttom att bestämma om och i så fall hur samlingen skulle tas emot av KB.

Jag fick därför tämligen oväntat tillbringa fredagen 3 juni på tåg till och från Mullsjö, samt några timmar i en gammal pingstkyrka där materialet fanns. Det gällde för min del att försöka se lite mer i detalj vad som fanns i samlingen och i vilket skick det var. Jag klev alltså runt försiktigt i några timmar i den fullpackade lokalen med penna och block. Eftersom samlingen såg både komplett ut och var i bra skick kunde jag konstatera att det verkligen skulle vara mödan värt att försöka transportera alla dessa tiotusentals tidningsnummer till biblioteket. Med hjälp av Andreas Lyxell och hans syster ordnades en inte alltför dyr transport av åtskilliga ton tidningar i tre långtradare med släp och materialet fraktades till Statens bilbioteksdepå utanför Bålsta.

Nu i dagarna har KB skickat iväg den första delen av materialet från Mullsjö för skanning hos Riksarkivet-MKC i Fränsta och Sune Lyxells trägna samlande av svenska dagstidningar blir därmed ett mycket stort stöd när de tryckta dagstidningarna blir digitala.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En fredag i Mullsjö

 1. Britt Louise Körninger, utbildad vid Nordiska Journalisthögskolan skriver:

  Eftersom jag själv varit student vid Nordiska Journalisthögskolan, så finner jag detta mycket intressant. Jag vet vilket enormt engagemang rektor Sune Lyxell hade för insamlandet av detta mycket exklusiva material. Materialet var av stor betydelse för all dokumentation och research i artikelskivandet. Detta mycket omfattande material är unikt. Dokumentationen, som omfattar samhällspolitik, religon och ekonomi, saknas som underlag betr. framförallt politiska artiklar idag. Dagens journalistiska underlag är alltför dagsaktuellt, medan det går att göra framstående research inom alla områden. På grund av alltför dålig dokumentation finns det stor risk för snedvridning av dagsaktuella politiska artiklar och debatter. Det gläder mig att den Lyxellska samlingen kommer att scannas och att det omhändertagits av Staten, Kungliga biblioteket och Riksarkivet

 2. Heidi Rosen skriver:

  Hej!
  Ja vi är väldigt lyckliga över att vi har fått tillgång till den fina Lyxellska tidningssamlingen. Den kommer väl till användning i projekt Digidaily!

  Heidi Rosen, projektledare Digidaily-KB

 3. Garry J. Moes skriver:

  I remember Lyxell collection very well and with fondness. I taught several journalism and economics courses at the Nordic College of Journalism in the 1980s and 1990s, and served as academic vice president while in residence there. My wife and I stayed in an apartment in the archive building on our very first visit to NCJ in 1983. I can still remember the unique smell of all the newsprint in that building. I’m very glad this collection will be digitized and become part of the collection at the Royal Library.

  Jag minns Lyxell samlingen mycket väl och med glädje. Jag lärde flera journalistik och ekonomi kurser på Nordiska högskolan för journalistik under 1980 och 1990, och tjänat som akademiska vice president medan uppehållsrätt där. Min fru och jag stannade i en lägenhet i arkivet byggnaden på vår allra första besök NCJ 1983. Jag minns fortfarande den unika doften av allt tidningspapper i den byggnaden. Jag är mycket glad denna samling kommer att digitaliseras och bli en del av samlingen på Kungliga biblioteket.

 4. I couldn’t believe myself the very first day I entered the archive. From 1987 to 1991, I spent my life here studying!

 5. I am a graduate of NCJ. The Library was a special place to study. I am very happy,because the materials from the College have been sent to the Royal Library. The effort of Dr. Sune Lyxell is not in vain.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.