Tekniska specifikationer

Innan man kan börja arbeta med att digitalisera materialet krävs ett stort och intensivt förarbete. Mycket ska bestämmas och många ämnen måste diskuteras grundligt.
På KB började vi med att diskutera hur vi vill att slutprodukten ska se ut. Vad var viktigast för KB, bevarandeskäl eller sökbarhet? Till vilka vill KB nå ut med materialet, vilka är potentiella användare?
Sedan gick vi vidare med den tekniska delen. Svartvitt eller färg? Upplösning? Filformat?
Hur ska metadatan se ut? Vilka tekniska delar måste bestämmas redan nu inför framtida publicering på Internet? Ja, listan kan göras lång.
Grupperna som diskuterade var oftast ett tvärsnitt av KB:s många yrkesområden. Bibliotekarier, utvecklare, tekniker, administratörer etc. Och givetvis var MKC med i diskussionerna. Dessutom har vi haft referensgruppsmöten med våra kollegor i Finland och Norge, som redan kommit en bra bit på väg, för att försäkra oss vårt tänk är rätt.

I den ursprungliga tekniska specifikationen valde vi att tidningarna skulle skannas i gråskala, mycket för att spara lagringsyta. Då IT-kostnader fortfarande är en betydlig del av en myndighetens budget måste sådana aspekter vägas in. Vi resonerade att sökbarheten i texten är det väsentliga, inte läsupplevelsen på skärmen.
Drygt ett år in i projektet levererade Karl-Magnus Drake på Riksarkivet en rapport beställd av KB, angående filformatet JPEG2000 och långtidslagring. Rapporten bekräftade positivt vad vi redan hade hoppats på, att JPEG2000 lämpar sig bra för långtidslagring av tidningsmaterial. Filformatet JPEG2000 används idag även av Finland, Norge och Holland och många andra länder vid lagring av tidningar.
Med det i bakhuvudet och med den ”djärva” idén att bara spara en fil, en arkivfil, ansåg vi att vi nu hade råd att att spara tidningarna i färg istället. Något jag tror många kommer att uppskatta då färg verkligen ger ett mervärde åt läsupplevelsen. Och en del av det tidiga materialet har fantastiska illustrationer i färg!
För dem som vill fördjupa sig i JPEG2000 rekommenderar jag att läsa Karl-Magnus Drakes JPEG2000-utredningsrapport.
Eftersom projektet ar ett utvecklingsprojekt så kommer kravspecifikationen att kontinuerligt att utvärderas och ev. omarbetas. För den intresserade finns här att läsa den senaste versionen av vår kravspecifikation.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.