Materialet i samlingarna

Det mesta av KB:s tidningsmaterial
finns i Bålsta i Statens biblioteksdepå (SBD).
KB har 31 600 hyllmeter dagstidningar eller c:a 122 miljoner tidningssidor.
I projekt Digidaily kommer vi främst att koncentrera oss på Aftonbladet med start 1830 och Svenska Dagbladet som började sin utgivning 1884.

Tidningarna är av många varierande
format, den största sidan är hela
90 x 50 cm!
Det faktum att det finns en rik flora av format, samt att de existerar samtidigt, kommer att ställa digitaliseringsprocessen för en rad utmaningar.

Tidningarnas skick varierar också kraftigt. Under vissa årtionden t.ex. 1870-1920 användes en billigare pappersmassa gjord på barrträ, som tyvärr idag är i upplösningstillstånd. Ibland är materialet så skört att man knappt kan bläddra i det utan att pappret blir till konfetti.
Som tur är har KB till sitt förfogande en hel del dubbletter som kan användas. En del material kommer sannolikt också behöva lagas innan skanning.

Under årens lopp har de inkomna tidningarna bearbetats på olika sätt. I samlingen finns därför både inbundet material och lösa tidningar. I projektet arbetar vi mycket med metodutveckling, hur vi anpassar materialet för en effektivare digitalisering; t.ex. ska man skanna direkt från läggen eller ska man ta loss sidorna? Vilken skanner passar till vilket material? Hur lagar man trasiga sidor innan skanning? Vad gör vi om sidorna är för trasiga? Frågorna är många.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Materialet i samlingarna

 1. Piotr Wawrzeniuk skriver:

  Det är berömvärt att detta tas tag i nu. Frågan är förstås varför detta kommer så sent; Finland har haft en stor del av tidnings- och journalbeståndet från sent 1700-tal till tidigt 1900-tal tillgängligt sedan flera år tillbaka, att läsa på nätet och nedladdningsbart.

  • Heidi Rosen skriver:

   Ja, finländarna är beundransvärda, de har kommit långt med små medel. Holländarna är också väldigt framåt, de har skannat över 6 miljoner sidor varav minst 1,2 miljoner sidor finns att läsa på nätet. I projekt Digidaily har vi lagt fokus på rationell hantering av materialet, så inom en snar framtid har även vi stora mängder digitaliserat material. Parallellt arbetar KB också med att hitta visningsgränssnitt. Vi vill verkligen kunna visa upp materialet!

 2. Claes Ahlberg skriver:

  Hej jag är mycket intresserad utav ett ex av aftonbladet den 17 dec 1967
  ang. rubrik rikast i sverige . Tacksam för hjälp hur jag kan gå till väga går det att ni scanar och sänder till mig ?

  Mvh Claes Ahlberg
  Björnösund södra 2f
  76192 NORRTÄLJE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.