Film om Digidaily

Tack till alla från tidnings- och forskarvärlden som kom till KB:s seminarium om Digidaily den 2 november! Vi fick verkligen klart för oss att vi är på rätt väg. Och att det vi gör är efterfrågat och efterlängtat. Tack för all respons och bra och relevanta frågor!

Under seminariet hade vi premiärvisning av informationsfilmen om projektet. Klicka på länken nedan så kommer du till filmen.
Digidaily -En tidningsdröm på väg att bli verklighet

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Film om Digidaily

 1. Lars Aronsson skriver:

  Ingenstans i filmen nämns att det digitaliserade materialet kommer att bli fritt och gratis tillgängligt på den öppna webben. Med tanke på Riksarkivets inblandning, måste man befara att de 122 miljoner tidningssidorna kommer att läggas in i betaldatabasen SVAR. Det vore ärligt av Kungliga biblioteket att komma med ett förtydligande av sin avsikt på den punkten, speciellt som KB har tagit ett principbeslut enligt Berlindeklarationen om fri och öppen tillgänglighet till digitaliserat material:
  ”När KB digitaliserar icke upphovsrättskyddat material ur sina egna samlingar ska detta göras fritt tillgängligt på Internet, i undantagsfall med en viss fördröjning.”
  http://www.kb.se/aktuellt/nyheter/2010/Ny-policy-for-open-access/

 2. Heidi Rosen skriver:

  Tack för din kommentarer! Att det i filmen inte nämns någonting om tillgängliggörande beror helt enkelt på att det inte ingår i projekt Digidaily. Digidaily är ett utvecklingsprojekt där Riksarkivet, Kungliga biblioteket och Mittuniversitetet tillsammans ska utveckla rationella metoder och processer för digitalisering av dagstidningar. Men jag kan försäkra dig att KB arbetar idogt för att hitta lösningar för att kunna visa materialet. Även om tillgängliggörande inte ingår i projektet kommer bloggen ta upp upphovsrättsproblematiken mm inom snar framtid. Det verkar vara en fråga som engagerar många.
  Vi hörs! //Heidi

 3. Lars Aronsson skriver:

  Jag ser fram emot förtydligandet. Filmen nämner en massa om den framtid som ligger bortom projektet: Innehållet ur gamla tidningar ska bli mer tillgängligt än mikrofilm, det ska OCR-tolkas och bli sökbart, man ska hemifrån soffan kunna söka i det över Internet. Det enda som inte sägs i filmen eller andra beskrivningar av projektet är om allt detta ska vara fritt och öppet (enligt KB:s principbeslut) eller om det ska bli en betaltjänst (enligt Riksarkivets vana). Och det är där som förtydligandet behövs.

  Om det digitaliserade materialet ska vara fritt och öppet tillgängligt, så kan det läggas ut i rå form på en FTP-server redan nu, exempelvis alla årgångar före någon viss tidshorisont. Det behöver varken vara Digidaily-projektet eller någon av institutionerna KB eller Riksarkivet som bygger webblösningen för detta.

  • Heidi Rosen skriver:

   KB har som bekant idag tyvärr inget gränssnitt. Det arbetas för en snar lösning på problemet då vi inom kort kommer att ha en betydande del digitaliserade dagstidningar. Och tro mig, vi vill visa dem!
   Tanken är att det fria materialet kommer att läggas ut på webben av KB, medan det tidningsmaterial som klassas som upphovsrättsskyddat kommer att kunna visas inom KB:s väggar. Man kommer alltså att få ta sig till KB/Humlegården och där ta del av hela den digitala samlingen av dagstidningar. Vad gäller SVAR, Riksarkivets betaltjänst så ingår de inte i ekvationen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.