Välkommen!

Välkommen till projekt Digidaily – En tidningsdröm på väg att bli verklighet!
Följ med oss på den spännande resan från gammalt tidningsmaterial till digitaliserade sökbara tidningar. Ambitionen med bloggen är att alla som är nyfikna på digitalisering av tidningar får möjligheten att följa projektet på lite närmare håll; att se hur projektet fortskrider i både text och bild.

Först lite bakgrund – Dagstidningar har i alla tider hört till det mest efterfrågade materialet på KB. Fram tills nu har tidningarna mikrofilmats och i bl.a. mikrofilmsläsesalen på KB kan alla som vill, leta i och läsa allehanda tidningar, gamla som nya. Men att veva fram mikrofilm ruta för ruta känns idag inte optimalt. Därför tar vi nu språnget att göra våra gamla tidningar digitala!

En liten brasklapp, i projektet finns tyvärr inte utrymme för tillgängliggörandet av det digitala materialet. KB kan alltså dessvärre ännu inte visa upp tidningarna på Internet.

Digidaily är ett utvecklingsprojekt där Riksarkivet, Kungliga biblioteket och Mittuniversitetet tillsammans ska utveckla rationella metoder och processer för digitalisering av dagstidningar.
Finansiärer är EU:s strukturfonder i Mellersta Norrland, Riksarkivet, Kungliga biblioteket, Mittuniverstitetet, Schibsted Sverige och Länsstyrelsen i Västernorrland

Den här bloggen är främst avsedd att ge löpande information om projektet. Vill du läsa mer om projektets mål och syfte, styrgruppens sammansättning, vilka som är med i projektet, finansiärer m.m. gå då in på KB:s officiella projektsida.

Läs också mer om Digidaily på Riksarkivets hemsida. Där beskrivs mer MKC:s del i projektet. MKC betyder Mediakonverteringscenter och är Riksarkivets avdelning för digitalisering. MKC ligger i Fränsta.


En tidningsdröm på väg att bli verklighet

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Välkommen!

  1. Andreas Jansson skriver:

    Jag önskar er all lycka, och hoppas att det löser sig med gränssnittsfrågan! En stor samling lättillgängligt tidningsmaterial på nätet kommer att bli en skattkista för många forskare, inte minst alla släkt- och bygdeforskare. Vänd på några stenar till, så hittar ni kanske en sponsor till, för att ge allmänheten åtkomst till ert arbete. Håller tummarna!

  2. Sophie skriver:

    Det låter helt fantastiskt! Åh, vad jag skulle vilja kasta mig över det där materialet! Hoppas verkligen på publicering på www!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.